» LOW id, chcę mieć HIGH - zbiór porad itp. |
![]() ![]() |
» LOW id, chcę mieć HIGH - zbiór porad itp. |
śro, 04 maj 2005 - 17:58
|
|
|
Grupa: Legenda Postów: 4,203 Podziękowań: 6 * Dołączył: sob, 12 mar 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1,982 |
TAKICH POSTÓW JEST WIELE NA TYM FORUM
OTO ZBIÓR DLA TYCH CO NIE CHCĄ SZUKAĆ Najpierw proszę sprawdzić firewalla czy nie blokuje porty zwolnic 4662-4672 (pilak) CO TO JEST LOW ID I HIGH ID: High ID – otrzymujesz je wtedy gdy posiadasz swój własny numer IP tzw. IP zewnętrzne, publiczne, a niektórzy nawet mylnie to nazywają IP stałym . Co ci daje posiadanie High ID ? Dzięki temu możesz bez większych problemów dostać się na najlepsze serwery, możesz sciągać od wszystkich, także od tych co maja tzw. Low ID. Kolejną zaletą jest to, iż możesz od znajomych otrzymywać tzw. friend sloty. Dzieki temu będziesz mogł od danej osoby dużo szybciej pobrać jakiś plik. Low ID – otrzymujesz je wtedy jeśli nie posiadasz własnego adresu IP tzw. IP wewnętrzne. Niestety posiadając Low ID możesz mieć problemy z łączeniem się do serwerów, także nie będziesz mógł pobierać od innych użytkowników którzy mają Low ID, nie będziesz mógł otrzymywać friend slota ... więc wiele minusów. Jak się pozbyć Low ID ? W wielu przypadkach jest to nie możliwe: - jeśli korzystasz z łączą kablowego ( jakiegoś lana ), możesz się zgłosić do swojego operatora z pytaniem czy nie możesz wykupić IP publicznego. Najcześciej jeżeli jest to możliwe kosztuje około 10 ~ 30 zł. nie jest to majątek, a może ułatwić ci korzystanie z sieci ed2k. - jeśli masz SDI, NEO lub inne łącze dzielone na kilka osób możesz poprosić o przekierowanie portów osobę która rozdziela sygnał ( ADMINA ). Jeśli ten przysłowiowy admin nie będzie wiedział jak to zrobić poszukaj na forum o przekierowaniu portów ( forwarding portów, przekierowanie na routerze ) ... nie będziesz miał wiekszych problemów ze znaleźieniem tego. - jeśli jesteś w lanie osiedlowym możesz zapomnieć o IP publicznym. Jedyną twoją szansą jest błaganie, molestowanie lub inne metody wywierania nacisku na admina sieci aby ten łaskawie przekierował porty. Jeśli masz IP publiczne i masz Low ID a nie High ID wina leży w twoim oprogramowaniu : - Jeśli posiadasz WIN XP i masz Low ID oznacza że nie wyłączyłeś firewalla systemowego, a robi się to bardzo prosto: ‘Moje miejsca sieciowe / właściwości / właściwości połączenia lokalnego / zaawansowane / odznaczyć’ - Przyczyną też mogą być różnego rodzaju programy skanujące łącze lub ukrywające numer IP należy je niezwłocznie odinstalować lub wyłączać na czas używania emule. - Także przyczyną takiego stanu rzeczy może być źle skonfigurowany firewall ( zbyt duże ograniczenia nałozone na ruch na łączu. Jeśli nie masz szans uzyskać IP zewnętrznego lub nie mozesz przekierowac portów ustaw jako port TCP np. 4444, 6666, 10101 ... i wyłacz UDP ... dzięki temu łatwiej ci bedzie się dostac na duże serwery ... ( nie u wszystkich to pomaga, więc jeśli się pogorszy wróć do standardowych ustawień portów ) Jeśli posiadasz IP zewn ważną także rzeczą jest to abyś korzystał ze standardowych portów tzn. TCP - 4662 UDP- 4672 Ułatwia to komunikacje pomiędzy twoim klientem emule, a serwerem na którym przebywasz ... Jeśli uzyskujesz High ID, a według wszystkich reguł powinieneś otrzymywać Low ID nie ciesz się z tego powodu. Taki stan rzeczy spowodowany jest błędnym oprogramowaniem serwerów i tak naprawdę nic ci nie daje, a wręcz przeciwnie szkodzi. Posiadając tzw fałszywe High ID możesz często otrzymywać bany od innych klientów emule za używanie leecherskich metod, także możesz trafiać na czarną liste na serwerach co w praktyce oznacza, że przez jakiś czas nie będziesz mógł na taki serwer wejść. (Info ze strony www.osloskop.net) ************************************************************************************************************************** Proszę o przyklejenie tego postu dla leniwców |
|
|
|
śro, 04 maj 2005 - 18:03
|
|
|
Grupa: Stały bywalec Postów: 620 Podziękowań: 0 * Dołączył: sob, 02 kwi 05 Skąd: Bielawa Użytkownik nr: 2,805 |
jak wylaczyc firewala
-------------------- Ja tez mam ladna sygnaturke!
|
|
|
|
śro, 04 maj 2005 - 18:13
|
|
|
Grupa: Legenda Postów: 4,203 Podziękowań: 6 * Dołączył: sob, 12 mar 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 1,982 |
To zależy jaki używasz, ja mam wbudowany w pandę to ją otwieram i wyłączam opcję - zapora ogniowa
Przeważnie zapora pokazuje się w zasobniku (koło zegarka, nie wiem jak to się fachowo nazywa) i klikasz prawym i wybierasz zamknij, exit wyłącz czy co tam jest, a jak ikonka jest ukryta to wciśnij del+alt+ctrl i wybierz z listy procesów zapore i ją wyłącz A systemowy w xp Moje miejsca sieciowe / właściwości / właściwości połączenia lokalnego / zaawansowane / odznaczyć’ Ja ma High ID neo 128, firewall włączony ale zezwala emule na połączenia (ale tak jak pisałam wiele razy bardzo rzadko używam emule bo mam tam słaby transfer) Pomogłam? |
|
|
|
nie, 08 maj 2005 - 15:08
|
|
|
Zaspany Postów: 18 Podziękowań: 0 * Dołączył: wto, 14 gru 04 Użytkownik nr: 457 |
Nicol, w końcu ktoś dał wyczerpującą odpowiedź na to pytanie. co do pozbycia się LOW ID masz tu rację. sam dowiadywałem się u dostawcy necika ile kosztuje przyznanie publicznego IP które jest pierwszym krokiem do posiadania HIGH ID.
LUDZISKA przeczytajcie to co Nicol napisała tu a później walcie z pytaniami na forum. Pozdroofka Nicol. |
|
|
|
sob, 21 maj 2005 - 22:42
|
|
|
Grupa: Użytkownik Postów: 13 Podziękowań: 0 * Dołączył: pią, 29 kwi 05 Użytkownik nr: 4,296 |
dobra a ja mam low id wlaczonego firewalla odlbokowane w nim elmule a nadal mam ta opaske na osiolku i nadal low id
|
|
|
|
sob, 21 maj 2005 - 22:48
|
|
|
A systemowy?
Lan? Włączony drugi program? (np. Edonkey) Zmień porty na: 4996 i 4995 |
|
|
|
pon, 23 maj 2005 - 07:47
|
|
|
Grupa: Stały bywalec Postów: 1,560 Podziękowań: 0 * Dołączył: pią, 06 maj 05 Użytkownik nr: 4,685 |
tylko że jak ja wyłoncze firewolla systemowego to mi zaraz wirusy wchodzo nawet jak wejde na to strone np(POMOCY)
|
|
|
|
pon, 23 maj 2005 - 08:00
|
|
|
To zainstaluj antywirusa! i inna zaporę, w której odblokujesz emule
|
|
|
|
pon, 23 maj 2005 - 08:05
|
|
|
Grupa: Stały bywalec Postów: 1,560 Podziękowań: 0 * Dołączył: pią, 06 maj 05 Użytkownik nr: 4,685 |
Mam właśnie anty wirusa ale mam wyłonczonego firewalla a systemowego za to mam włonczonego
|
|
|
|
wto, 24 maj 2005 - 16:04
|
|
|
Śpiący Postów: 1 Podziękowań: 0 * Dołączył: wto, 24 maj 05 Użytkownik nr: 5,690 |
ja mam low ID, nie znam sie kompletnie na łączach (tzn lanach, neostradach itp itd)
mam firewalla sygate personal firewall, odblokowalem porty do emula, nic, dalej low id, probowalem roznych portów pisała autorka tego tematu tam cos "jak pozbyc se low id" o neostrdzie, o lanie osiedlowym, i lanie zywkłym, tyllko nie wiem do ktorej grupy mam sie zlaiczyc, mam lana z sąsiadami (2 czy 3, nie wiem), ze strychu ze switcha sa kable do kazdego z nas, a ze switcha na dach idze do jakiejs chyba "satelity" (wiecei o co cxhodzi :wink: ) no i co mam zrobic zeby miec zew. ip i co to znaczy to zew ip? co mam kompa na dwor wynieszc ?? |
|
|
|
wto, 24 maj 2005 - 16:43
|
|
|
Grupa: Admin Postów: 670 Podziękowań: 0 * Dołączył: nie, 11 sty 04 Skąd: 192.168.1.2 Użytkownik nr: 2 |
masz lan i nie masz przekierowanych portow idz do admina niech ci porty przekieruje on poda tobie numerki a ty je wstawisz w ustawieniach emule w pole TCP (admin to ten ktory bierze od ciebie kase za net) prawdopodobnie nie zrobi tego tobie a na dodatek pewnie blokuje programy p2p kazaa emule itp zeby mu lacza nie obciazac za bardzo. Czyli na 90% masz przerabane ze sciaganiem :-) ale co sie dziwic jak placisz grosze za net.
|
|
|
|
wto, 24 maj 2005 - 17:28
|
|
|
Zaspany Postów: 12 Podziękowań: 0 * Dołączył: czw, 28 kwi 05 Użytkownik nr: 4,220 |
Jesteś prawdopodobnie w lokalnej sieci bezprzewodowej a sygnał z anteny idzie do tak zwanej BRAMY na terenie twojego miasta a nie do satelity. Brama to komputer lub bezprzewodowy ruter przez którego ty i twoi sąsiedzi łączycie się z internetem. Adres wewnętrzny to adres nie rutowalny widziany wewnątrz sieci lokalnej naprzykład 192.168.0.1 ten typ adresu zalicza się do adresów nie rutowalnych, tych adresów nie widać z internetu. Zakres adresów ustaliła kiedyś instytucja do tego przeznaczona ale nie to jest tematem. Adres zewnętrzny jest widoczny w internecie przez innych użytkowników. Twój adres zewnętrzny jest najprawdopodobniej przypisany do (BRAMY,rutera) i jesteś za tak zwanym natem nie posiadasz w tej chwili adresu zewnętrznego i w takiej sytuacji zawsze będziesz miał low ID. Jedyne wyjście z sytuacji to kontakt z twoim Administratorem (Dostawcą internetu) i prośba o przekierowanie portów na których pracuje twój MUŁ. Jeżeli chciał byś sprawdzić swój adres zewnętrzny i masz Windows 2000 lub XP to Zrób tak. Wejdź Menu START i URUCHOM w otwartym oknie wpiosz CMD i wciśnij enter otworzy się nowe okno i tam dokładnie wpiszesz taką komende pathping 212.77.100.101 komp wykona komende. Drógi lub trzeci adres od góry będzie twoim adresem zewnętrznym
|
|
|
|
nie, 05 cze 2005 - 12:06
|
|
|
Śpiący Postów: 1 Podziękowań: 0 * Dołączył: sob, 04 cze 05 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 6,150 |
witam.jestem tu nowy i mój problem może wydać się banalny lub nie w tym miejscu więc z góry przepraszam :oops: Mam osiedlówkę na LAN-ie i wewnętrzny IP a co za tym idzie LOW ID .Mam możliwość uzyskać zewnętrzny IP bez dodatkowej opłaty ale operator wymaga aby podać "typ usług i programów z których planuje korzystać użytkownik (czyli ja) oraz nazwę programu ralizującego i motywację potrzeby posiadania publicznego IP a ja nie napiszę przecież że chcę uzyskać HIGH ID w eMulu bo wiadomo że tego typu programy są zmorą operatorów a ja nie mam pojęcia jaki program lub usługa musi koniecznie potrzebować publicznego IP do prawidłowego działania.Jeśli ktoś może mi coś doradzić w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.
|
|
|
|
nie, 05 cze 2005 - 23:07
|
|
|
Rozmowny Postów: 65 Podziękowań: 0 * Dołączył: nie, 05 cze 05 Skąd: 192.168.1.2 Użytkownik nr: 6,303 |
Mam osiedlówkę na LAN-ie i wewnętrzny IP a co za tym idzie LOW ID
no sluchaj mistrzu a czego sie spodziwales??? nie ma innej rady jak przekierowanie portow... na routerze osiedlowym. moge ci napisac jak to zrobic pod freesco, ale to i tak musisz pojsc z tym do admina. zreszta jak ladnie poprosisz to ci porty przekieruje... i bedziesz sie cieszyl highID i osiolkiem bez czarnej opaski... jak to zrobic pod freesco http://www.emule-polska.pl/ftopic403.html -------------------- Ja tez mam ladna sygnaturke!
|
|
|
|
sob, 11 cze 2005 - 03:46
|
|
|
Śpiący Postów: 2 Podziękowań: 0 * Dołączył: sob, 11 cze 05 Użytkownik nr: 6,933 |
Wlasnie zainstalowalem sobie emule.Niestety mimo usilnych staran nie udalo mi sie uzyskac high id.Mam ip publiczne,wylaczonego firewalla,portow moj administrator nie blokuje,pracuje na systemie xp.Nie wiem co mam robic.Pomocy.....
|
|
|
|
sob, 11 cze 2005 - 08:00
|
|
|
[quote]Mam ip publiczne,wylaczonego firewalla,portow moj administrator nie blokuje,pracuje na systemie xp[/quote]
I nadal LOW ID?? Firewall systemowy? [/quote][/code] |
|
|
|
sob, 11 cze 2005 - 12:09
|
|
|
Śpiący Postów: 2 Podziękowań: 0 * Dołączył: sob, 11 cze 05 Użytkownik nr: 6,933 |
Systemowy?Wszystkie opcje firewall mam wylaczone i dalej nic.Dodam jeszcze ze jak uruchamiam testowanie portow (jakichkolwiek) to po wejsciu na strone testu mam "test failed" i cos o TCP.MIeszkam w Warszawie i jestem podlaczony do asternet.Ustwaiam i kasuje wszystko co moze miec zwiazek z jakimikolwiek zabezpieczeniami i nic nie pomaga.Co jest????????
|
|
|
|
sob, 11 cze 2005 - 13:42
|
|
|
Śpiący Postów: 2 Podziękowań: 0 * Dołączył: sob, 11 cze 05 Użytkownik nr: 6,946 |
A te porty co przekierowałeś ustawiłeś na mułku?
|
|
|
|
![]() ![]() |
» Podobne tematy
| Tytuł tematu | Odpowiedzi | Autor | Wyświetleń | Ostatnia akcja | |
|---|---|---|---|---|---|
![]() |
High Life (2009) *DVDRip* jezyk Angielski |
0 | tweety87 | 75 | czwartek, 11 luty 2010 - 16:54 Ostatni post przez: tweety87 |
![]() |
Jak otworzyć grę? Gra nie chce mi się uruchomić!-instrukcja | 106 | Arhenius | 22,867 | niedziela, 07 luty 2010 - 17:51 Ostatni post przez: krzysiek-osa |
![]() |
The Best by Private 115: Super Charged High Speed Sex (2009) DVDRip |
0 | Keny | 82 | piątek, 29 styczeń 2010 - 18:21 Ostatni post przez: Keny |
![]() |
Crank 2: High Voltage - 2009 Akcja - HQ/DVD |
3 | drfalck | 288 | piątek, 13 listopad 2009 - 16:29 Ostatni post przez: Keny |
![]() |
Adrenalina 2. Pod napięciem (Crank 2: High Voltage - 2009) akcja |
0 | Keny | 483 | piątek, 13 listopad 2009 - 16:24 Ostatni post przez: Keny |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 10 marzec 2010 - 03:56 |
|